Ouderdomsvlekken zijn kleine, platte donkere vlekken op de huid. Ze variëren in grootte en verschijnen meestal op plaatsen die aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht, de handen, de schouders en de armen. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken, levervlekken en zonale lentigines genoemd. Ouderdomsvlekken komen vaak voor bij volwassenen ouder dan 50 jaar, maar jongere mensen kunnen ze ook krijgen als ze veel in de zon zitten. Ouderdomsvlekken kun je vaak zien als pigmentvlekken. 

Zijn ouderdomsvlekken gevaarlijk?

Ouderdomsvlekken kunnen op kankergezwellen lijken, daarom is het altijd goed om je te laten onderzoeken door een arts. Gelukkig zijn de ouderdomsvlekken vaak niet kwaadaardig en hoeven deze ook niet medisch behandeld te worden. De niet-kwaadaardige ouderdomsvlekken is een reactie van de huid op het feit dat deze teveel is blootgesteld aan de zon. De huid doet een poging om zich te beschermen tegen meer zonneschade. Om cosmetische redenen kunnen ze lichter worden gemaakt of worden verwijderd. 

Hoe zorg je ervoor dat je geen of minder ouderdomsvlekken krijgt? 

Je kunt ouderdomsvlekken helpen voorkomen door zonnebrandcrème te gebruiken en de zon zoveel mogelijk te vermijden.

Hoe kun je ouderdomsvlekken laten weghalen voor cosmetische redenen?

Ouderdomsvlekken en/of pigmentvlekken verwijderen? Dit kun je bij verschillende salons en/of klinieken in Nederland weg laten halen. Het verwijderen van ouderdoms- of pigmentvlekken gaat door middel van een laserbehandeling en/of peelings. Peelings zijn voornamelijk gericht op oppervlakkige pigmentatie, waardoor deze vooral geschikt is voor pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken en wat diepere pigmentvlekken zijn te verwijderen door middel van een laser.  

Welke behandeling is voor mij geschikt?

Wanneer je naar een salon of kliniek gaat krijg krijg je een intakegesprek. De huidtherapeut(e) bespreekt je klachten en wensen en laat precies weten hoe de behandeling in zijn werk gaat. Daarnaast stelt de huidtherapeut(e) een behandelplan op maat op. Zo bepaalt hij of zij welke laser en/of behandeling het beste bij je past. Iedere huid en elk vlekje is natuurlijk anders!

Pin It on Pinterest